AB YEŞİL MUTABAKATINDA KRİZİ FIRSATA ÇEVİRECEĞİZ
Eskişehir Sanayi Odası, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve yalın üretim odaklı verimlilik hakkında sanayicileri destekleme amacıyla başlattığı bilgilendirme toplantılarının ikincisini gerçekleştirdi. İlki “Yapı Malzemeleri, Madencilik ve Geri Dönüşüm” sektörlerine yönelik düzenlenen toplantının ikinci serisi “MAKİNE, METAL, DÖKÜM VE ENERJİ” sektörlerine yönelik oldu.
Toplantının açılışında konuşan ESO Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Biriminden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Benli; ESO üyesi firmalara, kurumsal karbon ayak izi hesaplama hizmetinde destek verileceğini söyledi. Benli konuşmasında, “İkincisini makine, metal, döküm ve enerji sektörlerine yönelik olarak düzenlediğimiz toplantıya yoğun katılım sağlandığı için oldukça mutluyuz. Bu bir ekip işi ve ESO Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Birimi olarak çalışma azmi içerisinde olduğumuzu belirtmek isterim. Özellikle endüstriyel simbiyoz alanında Dünya Odalar Yarışmasında finale kalmış bir Oda olarak ESO Türkiye’de örnek bir kurumdur. 900’e yakın üyemizin Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatından kaynaklı AB’ye ihracat yaparken sorun yaşamaması adına çeşitli hizmetler vermek için birim olarak buradayız. Korkulacak bir şey yok, krizi fırsata çevirmenin yollarını üyelerimize anlatmak istiyoruz. Hem eğitimler ve danışmanlık hizmetleri verecek hem de firmalarımızın sınırda karbon vergisinden etkilenmemesi için ön çalışma ve analizler yapacağız.” dedi.
Toplantının açılış konuşmasının ardından katılımcılara yönelik anket çalışmaları düzenlendi. Anket çalışmaları ile firmaların Yeşil Mutabakat çalışmalarının ne yönde olduğuyla ilgili Eskişehir’in yeşil sanayi olma yolunda kaydettiği çalışmalardan elde edilen veriler ile bir rapor hazırlanacağı belirtildi.
Rekabet gücümüzü artıracağız
Avrupa’ya ihracatta ESO Üyelerinin sorunlar yaşamaması amacıyla düzenlenen ön bilgilendirme toplantılarının çok önemli olduğunu belirten ESTÜ Ekoloji A.B.D. Başkanı, ESO Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Birimi Danışmanı Prof. Dr. Cengiz TÜRE, “bilindiği üzere AB bir iklim yasasını onayladı ve dış ticaretinde belirli yaptırımları ortaya koydu. Çevresel etkiyi sağlayacak aynı zamanda ekonomik tarafı olan bir yaptırım söz konusu. Bu süreci yakından takip ederek fırsatı rekabete çevirebiliriz. Ticaret Bakanlığımız tarafından bir rehber olarak Yeşil Mutabakat Eylem Planı yayınlandı ve hedef, 2050 yılında karbon nötrü sağlamak. Bu hedefe ulaşmak, önce yeşil dönüşümü benimsemek, yeşil mutabakata bağlı kalmak ve son olarak yeşil kalkınmayı başarmaktan geçiyor. Eğer uyum tedbirleri firmalar tarafından hayata geçirilmez ise, hem sınırda karbon düzenleme mekanizması ve hem de dış ticarete yönelik yapılan teknik düzenlemeler nedeniyle AB ve Gümrük entegrasyonunda ihracatımızın ciddi anlamda etkilenmesi öngörülüyor. Süreçten olumsuz etkilenmemek için, eylem planında yer alan 9 maddeyi uygulamak, karbon düzenlemelerini yapmak gerekiyor.” dedi.
Yalın üretim ile verimliliğini artıracağız
ESO tarafından hayata geçirilen Model Fabrika Projesi ile bir yetkinlik merkezi kurularak buranın operasyonel hale getirilmesini planladıklarını ifade eden ESO Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Öztürk, “Merkezimiz proje uygulama döneminde 60 firmamıza, yalın üretim, kaynak ve enerji verimliliği alanlarında danışmanlık verecek. Model Fabrika projesiyle tamamen yalın üretim ve yalın dönüşüm konsepti ile firmaların; ürün veya hizmet oluşturma aşamalarındaki israfın minimuma düşürülmesi ve verimliliğin artırılmasını amaçlıyoruz. Stoklar, beklemeler, gereksiz işlemleri ortadan kaldıracak ve verimliliği artıracağız. Bu kapsamda hem Yeşil Mutabakat hem de Eskişehir Model Fabrikayı birlikte yürütmeyi çok önemli görüyoruz.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından ESO Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Uzmanı Gözde Çolak tarafından firmalara yönelik “Kurumsal Karbon Ayak İzi Hesaplamaları” hakkında bir sunum yapıldı. Bilgilendirmelerin ardından firmaların konu ile ilgili merak ettikleri ve destek almak istedikleri konularda soruları yanıtlandı.