A.TR BELGESİ
Türkiye ile AT arasında Ortaklık Anlaşması ve bununla ilgili Katma Protokol uyarınca iki taraf arasında kurulan Gümrük Birliğinde, karşılıklı gümrük vergisi tavizlerinden yararlanma "Malların Serbest Dolaşımı" ilkesi bazında gerçekleşmektedir.
A.TR DOLAŞIM BELGESİ HANGİ ÜRÜNLER İÇİN DÜZENLENİR?
Türkiye veya Toplulukta serbest dolaşımda bulunan eşyanın Katma Protokolde öngörülen tercihli rejimden yararlanabilmesini sağlamak üzere, ATR Dolaşım Belgesi düzenlenmesi gerekmektedir.
Aşağıda hangi malların AT ve Türkiye'de serbest dolaşım durumunda bulunacağı açıklanmıştır;
Türkiye ve Topluluk menşeli olan ürünler,
Üçüncü ülke menşeli olup Türkiye ya da Toplulukta ithal işlemleri tamamlanmış, gerekli gümrük vergisi, eş etkili vergi ve resimleri tahsil edilmiş, bu vergi ve resimleri tam veya kısmi bir iadeden yararlanmamış eşyalar serbest dolaşımda sayılırlar.
İşlem görmüş ürünlerin AT'ye ihracatı esnasında, bu ürünlerin üretiminde kullanılan üçüncü ülke menşeli ürünler için, Ortak Gümrük Tarifesinde öngörülen vergilerin, ilgili çıkış gümrüğüne yatırılması ve ihracatçı ülke tarafından A.TR Dolaşım Belgesi düzenlenmesi durumunda, sözkonusu işlenmiş ürünler, Katma Protokol hükümleri uyarınca, tercihli sistemden yararlanabilmektedir. Katma Protokolün 2nci maddesinde de, hangi malların serbest dolaşıma tabi olacağı belirtilmiştir.
Türkiye ve Topluluk menşeli ürünlerin, Türkiye ve Topluluk ülkelerine ihracatı esnasında, bu ürünlerin üretiminde kullanılan, Türkiye ve Toplulukta serbest dolaşımda olmayan üçüncü ülke menşeli mallar için Ortak Gümrük Tarifesinde öngörülen verginin "Fark Giderici Vergi" adı altında ihracatçı ülke tarafından tahsil edilmesi hükme bağlanmıştır.
A.TR DOLAŞIM BELGESİ HANGİ ÜLKELERE DÜZENLENİR?
- Almanya
- Fransa
- İtalya
- Belçika
- Lüksemburg
- Hollanda
- Danimarka
- İrlanda
- İngiltere
- Yunanistan
- Portekiz
- İspanya
- Avusturya
- Finlandiya
- İsveç
- Polonya
- Çek Cumhuriyeti
- Macaristan
- Estonya
- Slovenya
- Letonya
- Slovakya
- Litvanya
- Malta
- Romanya
- Bulgaristan
- Hırvatistan
- İspanya
- Kıbrıs Cumhuriyeti
Yukarıda belirtilen ülkelerde serbest dolaşımda bulunan ihracata konu sanayi ürünlerinin Katma Protokolde öngörülen tercihli rejimden yararlanabilmesini sağlamak üzere, ATR Dolaşım Belgesi düzenlenir.
ATR Dolaşım Belgeleri, Türkiye'den Topluluğa veya Topluluktan Türkiye'ye doğrudan nakledilen eşya için düzenlenir.
A.TR İHRACAT BELGELERİ İLE İLGİLİ ODAMIZ GÖREV VE SORUMLULUKLARI:
Odamız 5174 Numaralı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kanunu ve sayir yönetmelikler uyarınca aşağıdaki incelemeleri yapmaya yetkili kılınmıştır;
İhracatçının veya gümrük beyannamesini imzalamakla yetkili kanuni temsilcinin düzenlemiş olduğu ATR Dolaşım Belgesinin, kurallara uygun olarak doldurulup, doldurulmadığının kontrol edilmesi,
İhracata konu malın/malların serbest dolaşım halinde bulunduğu hususunda, gümrük beyannamesi ve eklerinin incelenmesi,
İhracatçı firmanın ithalatçı firma adına düzenlenmiş olduğu ticari fatura ve ihracata ilişkin kanıtlayıcı diğer tüm bilgi ve belgelerin incelenmesi.
İhracatçılar Belgeyi bağlı bulundukları Oda'dan temin ederler.
A.TR DOLAŞIM BELGESİ EKİNDE İSTENEN BELGELER:
İhracatçılar veya gümrük beyannamesini imzalamakla kanuni temsilcileri, DOLAŞIM BELGESİNDE kayıtlı eşyanın, TÜRKİYE MENŞELİ olduğuna veya Türkiye'de serbest dolaşımda bulunduğuna dair tevsik edici tüm bilgi ve belgeleri, Dolaşım Belgesi ile birlikte ODAMIZA vermekle yükümlüdür.
Tevsik edici belgelere örnek olarak, imalatta kullanılan girdilerin temin ediliş belgeleri, üreticilerin kapasite raporları, ithal girdi kullanıldı ise beyannamesi, alış faturaları sayılabilir.
Odamız belgelerin kurallara uygun olarak doldurulup doldurulmadığını kontrol edip, belgede kayıtlı eşyanın, KATMA PROTOKOL hükümleri gereğince TÜRKİYE'de serbest dolaşım halinde bulunduğu hususunda tevsik edici tüm bilgi ve belgelerle birlikte ihracata ait diğer belgeleri de inceleyerek kesin bir kanıya vardıktan sonra gerekli işlemleri tamamlar.
Üretici Firmalar İçin
a) Satış Faturası fotokopisi (Aslı görülmek kaydı ile)
b) Odalar Sanayi Müdürlüklerince verilmiş Kapasite Raporu fotokopisi (İlk ibrazından sonra kayıt altına alındığı için her evrak düzenlendiğinde ekine konması gerekmez.)
c) Ekine, Odamızın bağlı bulunduğu 5174 numaralı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kanunu ve sayir yönetmelikler gereğince Odamızdan temin edilecek, konulması zorunlu diğer evraklar;
1. Taahhütname: Fatura ve GTİP (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu) numaraları beyanı
2. Belge talep formu/Dilekçe
Satış Firmaları için
a) Satış Faturası fotokopisi (Aslı görülmek kaydı ile)
b) Tedarikçi (alış) faturaları fotokopisi: Alış ve satış faturalarındaki mal kalemleri birbirlerini birebir tutmak zorundadır. Alış faturasındaki tüm malların çıkışı zorunludur. Eğer alış faturası ile satış faturası birbirini bire bir tutmuyor ise, satış faturasında, referans olarak alış faturasının seri-sıra numarası ve tarihi belirtilmek kaydıyla yazılmalıdır.
c) Ekine, Odamızın bağlı bulunduğu 5174 numaralı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kanunu ve sayir yönetmelikler gereğince, Odamızdan temin edilecek konulması zorunlu diğer evraklar;
1. Taahhütname: Fatura ve GTİP (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu) numaraları beyanı
2. Belge talep formu