Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Birimi
Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Birimi, Eskişehirli sanayicilerin yeşil kalkınma hedefleri, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve yeşil dönüşüm konularındaki farkındalıklarını arttırmak ve uygulamaya geçmelerini sağlamak amacıyla ülkemizde örneği olmayan bir projeye imza atmıştır. ESO Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Birimi, üretim ve ticareti derinden etkileyecek Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında hazırlanan Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Vizyon Belgesini alarak firmalarımıza öncü olmuştur.
Sürdürülebilir Yeşil Sanayi, sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için gerekli yaklaşımın ortaya koyulduğu bir modeldir. Bu modelde ekonomik büyüme, sosyal kapsayıcılık ve çevrenin korunması boyutlarıyla entegre edilmiştir. Bu özelliği sayesinde geleneksel kalkınma yaklaşımına alternatif sunar.
Eskişehir Sanayi Odası Yeşil Sanayi Vizyon Belgesi aşağıdaki ektedir.
Eskişehir Sanayi Odası Vizyon Belgesi -1 (1).pdf
KARBON AYAK İZİ
Üyelerine kurumsal karbon ayak izi hesaplayarak raporlama hizmetinde veren ve bu konuda destek sunan Eskişehir Sanayi Odası Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Birimi kendi kurumsal karbon ayak izini hesaplayarak üyelerine bu konuda öncü olmuş ve örnek davranışını sergilemiştir.
Eskişehir Sanayi Odası Karbon Ayak İzi Belgesi aşağıdaki ektedir.
ESO 2021 Yılı Kurumsal Karbon Ayak İzi Raporu İçin Tıklayınız.
YEŞİL MUTABAKAT
Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Birimi, üyelerine sürdürülebilirlik ve verimlilik anlamında ön bilgilendirmelerde bulunmakta. Yeşil Mutabakat hakkında seminerler düzenleyerek her geçen gün Yeşil Mutabakat sürecine sanayicilerimizi hazırlamakta. Farkındalık oluşturmak için firmaları ile birlikte çaba harcamaktadır.
Eskişehir Sanayi Odası (ESO)’nın Avrupa Birliği (AB)’nin Yeşil Mutabakat politikalarında, üyelerinin farkındalığı artırmak amacıyla; ihracatı yoğun sektörlere yönelik “Yeşil Mutabakat ve Model Fabrika Uygulamaları” toplantılarını gerçekleştirerek üyelerine destek ve verim sağlamayı hedeflemektedir.
Gelecekte ki Önemi Nedir?
Önümüzdeki yıllarda Birlik ülkelerinin başını çekeceği bu değişim dalgasının tüm dünyaya yayılacağının sinyallerini; farklı coğrafyalardan pek çok kamu kuruluşunun, özel şirketin ve sivil toplum örgütünün, iş dünyası birliğinin ve uluslararası kurumun hali hazırda Mutabakat’a uyum sağlama yollarını tartışmasından almak mümkündür.
Türkiye’nin de AB ile iş birliğine devam edebilmesi için Mutabakat kapsamında en fazla değişim ve dönüşüm geçirmesi beklenen tarım, elektronik, ambalaj, plastik, tekstil ve inşaat (ve inşaata girdi sağlayan imalat kolları) gibi sektörlerde düzenlemeleri iyi anlaması, gelişmeleri takip etmesi ve oluşturulacak standartlara uyum sağlamak konusunda hızlı adım atabilme yeteneğini geliştirmesi gerekecektir.