Sıkça Sorulanlar
-
Üyelerimiz Haziran ve Ekim aylarında aidatlarını yatırabilirler.
1.Taksit son ödeme tarihi 30 Haziran,
2. Taksit son ödeme tarihi 31 Ekim´dir. -
İşyeri adresi değiştiği zaman Kapasite Raporu iptal edilmektedir. Yeni adres için yeni Kapasite Raporu müracaatı yapılmalıdır.
-
Kapasite raporları; Yatırım Teşvik Belgesi, Dahilde İşleme İzin Belgesi, Geçici Kabul İzin Belgesi, Yerli Malı Belgesi, İmalat Yeterlilik Belgesi, Sanayi Sicil Belgesi, Türk Malı Belgesi müracaatlarında ve bu belgeler kapsamındaki taahhütlerin kapatılması aşamasında kullanılmaktadır. Ayrıca, yasal bir zorunluluk olan ve indirimli tarifeden elektrik için de gerekli görülen Sanayi Sicil Belgesi müracaatlarında, muhtelif ithalat ve ihracat işlemlerinde, resmi ve özel ihalelerde, yurtiçi ve yurtdışı kredi teminlerinde, yurtiçi ve yurtdışı fuarlara katılımlarda, tahsisli veya ithalinde tarife kontenjanı uygulanan hammaddelerin temininde, gıda sicili ve üretim sertifikaları müracaatlarında, vergi incelemelerinde, kamunun muhtelif amaçlı incelemelerinde, emisyon izni, kullanılmış makina ile ilgili özel izin, gayrisıhhi müessese ruhsatı, çevre etki değerlendirme raporu alınmasında istenen belgeler arasında bulunmaktadır.
-
Kapasite raporunda kapasitesi hesaplanmış makinalardan bir kısmı veya tümü satılmış veya başka bir firmaya kiralanmışsa, işyeri adresi değişikliği olmuşsa, işyeri kapanmışsa kapasite raporu iptal edilmektedir.
-
Kapasite raporu yenilenmelidir. Ancak kapasiteyi etkilemeyecek şekilde makine listesinde yapılacak değişikliklerde değişiklik için Odamıza dilekçe ile başvuruda bulunulabilir.
-
12.09.2005 Tarih¸ 25934 Sayılı Resmi Gazete yayımlanan TOBB- Muamelat Yönetmeliği’nin 41.Maddesine göre; “Odalar¸ çalışma alanlarında bulunan sınai işletmelerin kapasitelerini tespit eder ve bu işletmelerin üretim gücünü gösteren kapasite raporlarını düzenler. Bu sebeple adresin tescilli olduğu Oda’ya kapasite raporu başvurusu yapılır.”
-
Kamu kurum ve kuruluşlarına ilişkin işlerde kullanılan malzemelere ait olan ve onaylanması istenen faturanın aslının dilekçe ekinde yer almasıyla ve faturanın içeriğine göre rayiç fiyat tespiti, ilgili meslek komitesi ya da eksper raporu ile tespit yöntemlerinden biri uygulanır. Faturaların tasdiki, satışı yapan ve faturayı düzenleyen satıcının bulunduğu yer Odası tarafından yapılır. Proforma faturalar ile birim fiyatı belirlemek için düzenlenen faturalar alım satım akdi hukuken gerçekleşmediğinden onaylanmaz.
-
22.01.2002 tarih ve 24648 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren Kamu İhale Kanununun 63. Maddesi ile kamu ihalelerinde¸ yerli malı üreten firmalara %15 oranına kadar fiyat avantajı sağlayan bir belgedir.
-
5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu'nun 9.maddesinde “Ticaret Siciline kayıtlı tacirler ve 5 inci maddeye göre sanayici ve deniz taciri sıfatını haiz tüm gerçek ve tüzel kişiler ile bunların şubeleri ve fabrikaları, bulundukları yerdeki odaya kaydolmak zorundadırlar." dendiğinden oda kaydı zorunludur.
-
Bir merkeze bağlı olduğu halde, ister merkezin bulunduğu odanın, ister başka odanın çalışma alanı içinde olan müstakil sermayesi bulunan ve/veya muhasebesi merkezde tutulduğu ve müstakil sermayesi bulunmadığı halde kendi başına sınaî faaliyet ve ticarî muamele yapan yerler ve satış mağazaları bu Kanunun uygulanması bakımından şube sayılır. (5174 Sayılı Kanun MADDE 9 ikinci fıkra)
-
5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu'nun 23. maddesinde "Oda Gelirleri" ve 26.maddesinde "Odalarda belge bedelleri ve ücretler" başlığı altında odaların verecekleri hizmetler ve bu hizmetlere karşılık alacakları ücretlerin nasıl belirleneceği açıklanmıştır. Odalarca verilen hizmetler ile onaylanan ve düzenlenen belgeler karşılığında alınan ücretlerin oran ve miktarı oda yönetim kurullarının teklifi, meclislerin onayı ile yürürlüğe konulacak tarifelerle tespit olunur.
-
5174 Sayılı Yasanın 25. maddesinde açıklanmıştır. (MunzamAidat: Gerçek kişi tacir ve sanayicilerin bir yıl önceki gelir vergisine matrahteşkil eden ticari kazançları; tüzel kişi tacir ve sanayicilerin ise ticaribilanço karlarının binde beşi oranında tahakkuk eden aidattır.
-
Yıllık aidat, Odamız’da üyelik devam ettiği sürece her yıl tahakkuk ettirilir. Bu nedenle yıllık aidat ödenecektir.
Munzam aidat ise, gerçek kişi tacir ve sanayicilerin gelir vergisine ilişkin beyannamede gösterilen ticari kazanç toplamı, tüzel kişi tacir ve sanayicilerin ödeyecekleri Kurumlar Vergisi’ne ilişkin beyannamelerinde gösterilen ticari bilanço karı üzerinden tahsil olunabildiğinden zarar eden üyeler o yıl için munzam aidat ödemezler.
-
İçinde bulunulan yıldan önceki 2 yıldan itibarenadresleri ve durumları tespit edilemeyenler ile bu süre zarfında aidat ödemeyenüyelerin isimleri, Oda Yönetim Kurulu kararıyla meslek grupları ve seçmenlistesinden silinir. Aidat taahhukları durdurulur. Bu durumdaki üyelerimizinaidat borçlarının tamamını ödemeleri takdirinde yönetim kurulu kararı ile faalüyeler arasına alınabilmektedir.
-
Meslek komiteleri, oda ile üyeler arasında köprü oluşturarak iletişimini sağlayan, sektörlerin sorunlarını tespit eden ve bu sorunların çözümüne yönelik projeler üreten, odaların en önemli organlarından birisidir. Bu maksatla, aylık olağan, olağanüstü, ortak ve genişletilmiş toplantılar ile ihtisas komisyonları toplantıları yıllık program çerçevesinde düzenlenir. Üyelerin mesleki sorunları ve çözüm önerileri ile ilgili alınan kararlar ilgili mercilere iletilir, takibi yapılır ve sonuç almak için girişimlerde bulunulur.
-
Oda Meslek Komiteleri, meslek gruplarınca dört yıl içinseçilecek beş veya yedi kişiden, üye sayısı aşan odalarda beş, yedi, dokuz veyaon bir kişiden oluşur. Asıl üyeler kadar da yedek üye seçilir.
-
MERSİS (Merkezi Sicil Kayıt Sistemi) Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca uygulaması yapılan bir sistem olup, ticaret sicil işlemlerinin elektronik ortamda yapılması ve tutulmasına yönelik bir sistemdir.
Kamu kurumlarının tüzel kişiliklerle ilgili ihtiyacı olan bilginin tek noktadan sunulması, sisteme dahil kişiliklere ait bilginin vergi numarası ile bir sistemde birleştirilmesi sağlanacak, sistemde tutulan şirket bilgileri uluslararası standartlara uyumlu hale getirilecektir. Ayrıca, sistemde yer alan bilgilerin, kişisel bilgilerin mahremiyeti ve AB müktesabatı çerçevesinde belirlenecek kurallara göre özel sektör kuruluşlarıyla paylaşımı gerçekleştirilecektir.