Eskişehir, Kütahya, Bilecik, Afyon, Bozüyük Yeşil Mutabakata hazırlanıyor
Eskişehir Sanayi Odası Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Birimi tarafından “Yeşil Mutabakat Bilgilendirme Toplantıları”nın dördüncüsü gerçekleştirildi.
Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası ve Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğinde, online toplantıda ‘Tüm Sektörlerde Yeşil Mutabakat’ konusu derinlemesine ele alındı. Eskişehir, Kütahya, Bilecik, Afyon ve Bozüyük’de faaliyet gösteren firmaların katılımıyla 2 Mart Çarşamba günü yapılan toplantıya çok sayıda firma temsilcisi katıldı. Yeşil Mutabakat sürecine yönelik anket çalışmasıyla başlayan toplantıda, ESO Model Fabrika Uygulamaları hakkında da bilgi verildi.
2050 yılına kadar Avrupa kıtasını iklim nötr
Toplantıda konu hakkında açıklamalarda bulunan ve sürecin işleyişi noktasında bilgiler paylaşan Eskişehir Teknik Üniversitesi Ekoloji A.B.D. Başkanı, ESO Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Birimi Danışmanı Prof. Dr. Cengiz Türe, Avrupa Birliği'nin, Avrupa Yeşil Mutabakatı hedefleri kapsamında 2050 yılına kadar Avrupa kıtasını iklim nötr hale getirmek genel hedefi, özellikle Avrupa Birliği pazarına ihracat yapan firmaların bir dizi dönüştürücü politikalar geliştirmesini zorunlu kıldığının altını çizdi.
Firmalarımızın bu süreci doğru yürütebilmesi ve süreci fırsata çevirebilmesi gerektiğinin üstünde duran Türe, “Tüm üretim politikaları karbon salımını azaltma, yeşil dönüşüm ve çevreci üretim başlıkları ışığında revize etmesi gerekecektir. Bu kapsamda firmaların sürece nasıl uyum sağlayacakları, kısa, orta ve uzun vadede gerçekleştirmeleri gereken yatırımlar ve faaliyetlerini ESO Yeşil Sanayi Birimi olarak üreticilerle paylaşıyoruz” dedi.
Sürecin yakından takip edilerek fırsata çevrilebileceğinin üstünde duran Türe, “Önce yeşil dönüşümü benimsemek, yeşil mutabakata bağlı kalmak ve son olarak yeşil kalkınmayı başarmamız gerek. Eğer uyum tedbirleri firmalar tarafından hayata geçirilmez ise, hem sınırda karbon düzenleme mekanizması ve hem de dış ticarete yönelik yapılan teknik düzenlemeler nedeniyle AB ve Gümrük entegrasyonunda ihracatımızın ciddi anlamda etkilenmesi öngörülüyor. Süreçten olumsuz etkilenmemek için, eylem planında yer alan 9 maddeyi uygulamak, karbon düzenlemelerini yapmak gerekiyor” diye konuştu.
60 firmaya danışmanlık hizmeti
ESO tarafından hayata geçirilen Model Fabrika Projesi’nin sanayide önemli bir dönüşüme hizmet edeceğine değinen ESO Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Öztürk, online toplantıda bilgi verdi.
Merkezimiz proje uygulama döneminde 60 firmaya, yalın üretim, kaynak ve enerji verimliliği alanlarında danışmanlık vereceğini söyleyen Öztürk, “Model Fabrika projesiyle tamamen yalın üretim ve yalın dönüşüm konsepti ile firmaların; ürün veya hizmet oluşturma aşamalarındaki israfın minimuma düşürülmesi ve verimliliğin artırılmasını amaçlıyoruz. Stoklar, beklemeler, gereksiz işlemleri ortadan kaldıracak ve verimliliği artıracağız. Bu kapsamda hem Yeşil Mutabakat hem de Eskişehir Model Fabrikayı birlikte yürütmeyi çok önemli görüyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından ESO Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Uzmanı Gözde Çolak tarafından firmalara yönelik “Kurumsal Karbon Ayak İzi Hesaplamaları” hakkında bir sunum yapıldı. Bilgilendirmelerin ardından firmaların konu ile ilgili merak ettikleri ve destek almak istedikleri konularda soruları yanıtlandı.