ESO SÜRDÜRÜLEBİLİR YEŞİL SANAYİ BİRİMİNDEN YEŞİL MUTABAKAT SÜRECİNE TAM DESTEK
Eskişehir Sanayi Odası (ESO)’nın Avrupa Birliği (AB)’nin Yeşil Mutabakat politikalarında, üyelerinin farkındalığı artırmak amacıyla; ihracatı yoğun sektörlere yönelik “Yeşil Mutabakat ve Model Fabrika Uygulamaları” toplantılarının üçüncüsü gerçekleştirildi. Avrupa Yeşil Mutabakatı ve yalın üretim hakkında sanayicileri destekleme amacıyla başlatılan toplantı serilerinin sonuncusu “Plastik, Gıda, Kimya ve Mobilya” sektör temsilcilerinin katılımlarıyla online olarak düzenlendi.
Sahada çalışmalar yapacağız
ESO Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Biriminden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Benli yaptığı açılış konuşmasında, “Avrupa Birliği’ne ürün satan tüm firmaların düşük karbon emisyon sistemine geçişi ile karbon ayak izi konularında AB’ye ihracat yaparken sorun yaşamamak adına hepimiz bir sorumluluk aldık. Türkiye’de ilk olabilecek Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Birimini kurduk. Bu toplantıları sadece bir farkındalık toplantıları haline getirmeye çalıştık. Amacımız; hammadde verimliliği, enerji verimliliği, yalın üretim ve üretim verimliliğini sağlamak. Birim olarak sahaya inerek, firmalarınızın kurumsal ve ürün karbon ayak izi alanlarında incelemelerde bulunmak, firmalarınızın eksiklerini tamamlamayı hedefliyoruz.” dedi.
Avrupa Birliği’nin yeşil mutabakat ile ilgili almış olduğu kararlar hakkında bilgi veren ESTÜ Ekoloji A.B.D. Başkanı, ESO Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Birimi Danışmanı Prof. Dr. Cengiz Türe, Ticaret Bakanlığı tarafından ortaya konulan Yeşil Mutabakat Eylem Planının detaylarını katılımcılara açıkladı.
Türe, konuyla ilgili, “2050 yılında karbon nötr kıta olma hedefinin gerçekleştirilebilmesi ve yeşil kalkınmanın sağlanması için bir yol haritası hazırlanmıştır. Eğer süreci doğru yönetirsek bu süreçten avantajlı çıkabileceğiz. Öncelikle artık sadece ekonomik temelli iş yapış biçiminden ekolojik temelli iş yapış biçimine geçmek durumundayız. Sınırda karbon düzenlemesi için birtakım adımların takip edilmesi gerekiyor. Sanayiden kaynaklı sera gazı emisyonlarının envanterinin çıkarılması ve izlenmesi gerekiyor. Önce kurumsal sonra ürün karbon izini hesaplaması gerekiyor. ESO Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Birimi olarak üyelerimizin yol haritasını çıkararak faaliyet planlarını birlikte çıkarmayı hedefliyoruz.” dedi.
Yalın üretimi sürece dahil etmeliyiz
ESO Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Öztürk, yeşil mutabakata uyum sürecinde yalın dönüşümü de hesaba katmanın firmalara sağlayacağı avantajlar hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Bu bağlamda Yeşil Mutabakat sürecini Model Fabrikadan ayırmamalıyız diyen Öztürk, “Eskişehir Sanayi Odamızın hayata geçirdiği Model Fabrika bu süreçte karbon salımını ciddi şekilde azaltabilir. Eskişehir Model Fabrika ile yalın üretim ve yalın dönüşüm kapsamında üretimdeki israfların ortadan kaldırılması, stoklar, beklemeler, gereksiz işlemler tarih olacak. Bu sayede firmalarımızın verimliliği büyük oranda artacak. Bu nedenle Yeşil Mutabakata uyum süreci ve Eskişehir Model Fabrikayı birlikte yürütmemiz çok önemli.” dedi.
Nitelikli çalışan ihtiyacına çözüm sunuyoruz
ESO-ABİGEM Genel Müdürü Ahmet Özyazıcı, firmaların aranan nitelikli çalışan ihtiyacına yönelik taleplerine çözüm üreten ESO AKADEMİ hakkında bilgilendirmelerde bulundu. “Biz burayı bir fabrika gibi konumlandırdık. Altyapı eksikliği nedeniyle teknik eğitimlerde sorunlar yaşıyorduk ancak şimdi ESO Akademi sayesinde pratik eğitimlerimizi vermeye başladık. Ayrıca burada meslek edindirme kurslarımızı başlattık. Şirketinize başvuran gençleri merkezimize yönlendirerek eğitimlerini tamamlayabilir ve 3 – 4 ay sonra yetişmiş, nitelikli birer çalışan olarak şirketinize kazandırmış olabilirsiniz.” diye konuştu.
Bilgilendirmeler sonrası katılımcıların soruları yanıtlandı.