Madencilikte önemli karar; Tampon Bölge Oluşturulacak
Eskişehirli maden üreticisinin çabaları sonuç verdi, ülkemize emsal olacak yeni düzenlemenin önü açıldı. Maden ruhsat sahaları ile çakışmalı olduğu tespit edilen projeler arasında mesafe konacak. Bu sayede madencilikte can ve mal emniyeti üst düzeye çıkarak, maden faaliyetlerinde şikâyet konusu ortadan kalkacak. Yine bu sayede madencilik, sanayi ve kooperatif faaliyetleri bir arada çalışma fırsatı yakalarken, ülkemiz de bir ilke de imza atılmış olacak.
Eskişehir Sanayi Odası’nın desteği ve 1. Meslek Komitesi Başkanı Muzaffer Kızıldağ’ın girişimleri sonucu önemli bir yönetmeliğin çıkması sağlandı. Buna göre madencilikte patlama yapılan sahalarda ruhsat sınırından 500 metrelik tampon bölge bırakılacak. Bu tampon bölge içerisinde sanayi kooperatifi, dükkân, konut vb. gibi yapılaşma yapılamayacak.
Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Muzaffer Kızıldağ, “Yaklaşık 7 yıllık bir uğraşın sonucu hidayet sonuçlandı. Ülkemizin pek çok yerinde yaşanan sıkıntının giderilmesine öne yönelik önemli bir adım atıldı. Delme-patlatma yöntemi ile basamak usulü maden ocak işletmeciliğinde, maden ruhsat sahası etrafında 500 metrelik tampon bölge ya da diğer bir değişle yeşil alan oluşturulacak. Emsal kararı Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü aldı. Bu sayede patlama sırasında olası oluşabilecek toz ya da başka olumsuz durumlarında önüne geçilecek. Madencilik faaliyetlerinde can ve mal emniyeti üst düzeye çıkarılacak ve madencilerden şikâyet konusu ortadan kalkacak. Konulan bu koruma bölgesi ile bölgede bulunanlar arasında sıkıntı giderilerek iyi komşuluk ilişkisi de tahsis edilecek. Bu uygulama ülkemizde de bir ilke imza atacak.” dedi.