Türkiye Ekonomisi 2022 yılı İkinci Çeyreğinde %7,6 Büyüdü
Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Celalettin Kesikbaş, TÜİK tarafından açıklanan büyüme rakamlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye ekonomisinin 2022 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 7,6 büyüyerek hedeflenen oranların üzerine çıkıldığını ifade eden Kesikbaş, ekonominin yılın ilk yarısı boyunca güçlü büyüme performansını korumayı sürdürdüğünü belirtti.
Üreticiler ve İhracatçılar Desteklenmeli
Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen özellikle sanayicilerin ve ihracatçıların yüksek performansıyla ülke ekonomisinin dirençli görünümünü koruduğunu söyleyen ESO Başkanı, imalat sektöründe gerçekleşen yüzde 7,8 büyümenin bir gösterge olduğunu ve sanayi sektörümüzün büyüme içindeki payını arttırdığını ifade etti. Yaşanan büyüme rakamlarının ümit verici olduğunu belirten Kesikbaş, bununla birlikte tekrar bir durağanlaşma sürecine girilmemesi için tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı.
Finansmana Erişim Kolaylaştırılmalı
Açıklanan rakamlar içerisinde en büyük büyümenin yüzde 26 ile finans sektöründe olduğunu söyleyen Kesikbaş, burada elde edilen karların özellikle yeni yatırımlar, istihdam ve ihracat için sanayiciye uygun koşullarda finansman kaynağı olarak dönmesi gerektiğini belirtti. Avrupa’dan gelen resesyon haberleri ile birlikte Türkiye İmalat PMI verilerinin ihracatımızda yaratabileceği olumsuzluklara karşı hazırlıklı olmamız gerektiğini ifade eden Kesikbaş, sanayinin güncel sorun ve beklentilerinin karşılanması için başta Bankalar olmak üzere tüm aktörleri sorumluluk almaya beklediklerini belirtti.
Finans Sektörü %26, Sanayi %7,8 Büyüdü
TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) 2022 yılı ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %7,6 arttı. GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; finans ve sigorta faaliyetleri %26,6, hizmet faaliyetleri %18,1, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri %11,0, sanayi %7,8, bilgi ve iletişim faaliyetleri %5,3, gayrimenkul faaliyetleri %4,1, diğer hizmet faaliyetleri %1,9 ve kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri %1,7 arttı. Tarım, ormancılık ve balıkçılık %2,9 ile inşaat sektörü ise %10,9 azaldı.
Üretim yöntemiyle Gayrisafi Yurt İçi Hasıla 2022 yılının ikinci çeyreğinde cari fiyatlarla bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %114,6 artarak 3 trilyon 418 milyar 967 milyon TL oldu. GSYH'nin ikinci çeyrek değeri cari fiyatlarla ABD doları bazında 219 milyar 335 milyon olarak gerçekleşti.