ESO Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Birimi Aralık Ayı E-Bülteni - 06.12.2024
Sayın Üyemiz,
Eskişehir Sanayi Odası - Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Birimi tarafından hazırlanan 2024 yılı Aralık ayı E-Bülteni Ek'te dikkatinize sunulmuştur.
Bültende yer alan gelişmelerin detaylarına, görsellerin üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla,
İsmail ÖZTÜRK
Genel Sekreter Yardımcısı
ESALBA Metal Sanayi'de Ürün Gömülü Karbon Ayak İzi Eğitiminin İlk Etabı Gerçekleştirildi
Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Birimi, ESALBA Metal Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de Ürün Gömülü Karbon Ayak İzi Eğitimi’nin ilk etabını başarıyla tamamladı. ESALBA Metal Sanayi tarafından belirlenen ürünün, Avrupa Birliği’nin Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) kriterleri doğrultusunda gömülü karbon ayak izi hesaplama yöntemleri detaylı olarak aktarıldı ve hesaplama sürecine başlandı. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Eskişehir ve Endonezya iş birliği değerlendirildi
Endonezya Endüstri Bölgeleri Direktörü Dewi Muliana, Bakan Yardımcısı Eko S.A. Cahyanto, Sanayi Ataşesi Habibi Yusuf Sarjono, Endüstriyel Kaynaklara Erişim ve Uluslararası Tanıtım Direktörü Syahroni Ahmad, Eskişehir Sanayi Odası (ESO)’nı ziyaret etti. ESO Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Öztürk, ESO Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Birim Uzmanı Dr. Çağdaş Saz ve ESO Üyesi firmaların katılımı ile gerçekleştirilen görüşmede, Endonezya heyetine Eskişehir sanayisi hakkında detaylı bilgi verildi. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Polifilm Firmasına Ürün Gömülü Karbon Ayak İzi Eğitiminin 2. Etabı Gerçekleştirildi
Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Birimi, Polifilm Ambalaj Sanayi A.Ş.’ye yönelik Ürün Gömülü Karbon Ayak İzi Eğitimi’nin 2. etabını başarıyla tamamladı. Eğitim, ESO Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Birimi Danışmanı Prof. Dr. Cengiz Türe ile ESO Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Birimi Uzmanı Dr. Çağdaş Saz tarafından verildi. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Polifilm A.Ş.’nin Kurumsal Karbon Ayak İzi Raporu teslim edildi
Eskişehir Sanayi Odası (ESO) üyelerine yönelik kurumsal karbon ayak izi raporlama hizmetine devam eden ESO Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Birimi, bir firmaya daha raporunu teslim etti. Hazırlanan rapor, Polifilm Ambalaj Sanayi A.Ş.’nin Bozüyük’te bulunan fabrikasında, Ar-Ge ve KGYS Sorumlusu Armağan Fidan ve Operasyonel İşler Direktörü Abdülaziz Aktaş’a, ESO Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Birim Danışmanı ve Eskişehir Teknik Üniversitesi Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe ile ESO Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Uzmanı Dr. Çağdaş Saz tarafından teslim edildi. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefine Yönelik Uzun Vadeli İklim Stratejisi Açıklandı!
Türkiye, iklim değişikliği ile mücadeleye yönelik kararlılığını bir kez daha ortaya koyuyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın koordinasyonunda hazırlanan bu strateji, 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için kapsamlı ve çok boyutlu bir yol haritası sunuyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Türkiye’nin Yeşil Dönüşüm Hedeflerine Ulaşması İçin Kapsamlı Finansman Rehberi Yayımlandı
4 Kasım 2024 tarihinde yayımlanan “Yeşil Dönüşüme Yönelik Hedeflere Erişimde Kullanılabilecek Finansman İmkanları” başlıklı belge, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma ve yeşil dönüşüm hedeflerine erişimini desteklemek üzere, ulusal ve uluslararası çeşitli finansman fırsatlarını içeren kapsamlı bir kaynak sunmaktadır. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Türkiye Bankalar Birliği’nden İklimle Bağlantılı Finansal Riskler İçin Rehber
Türkiye Bankalar Birliği (TBB), iklimle bağlantılı finansal risklerin ölçülmesi ve yönetilmesine yönelik “Isı Haritası Metodolojileri Oluşturulmasına İlişkin Rehber” yayımladı. Bu rehber, bankaların kredi portföylerini iklim riskleri açısından değerlendirmelerine yardımcı olmayı amaçlıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Küresel Karbon Bütçesi: Fosil Yakıt Emisyonları Rekor Seviyede
2024 Küresel Karbon Bütçesi raporuna göre, fosil yakıtlardan kaynaklanan karbon emisyonlarının bu yıl %0,8 artışla 37,4 milyar tona ulaşması bekleniyor. Arazi kullanım değişikliği emisyonlarıyla birlikte toplam CO2 emisyonları 41,6 milyar tona çıkabilir. Detaylı bilgi için tıklayınız.
BM: Gelişmekte Olan Ülkelerde İklim Uyum Finansmanı Açığı Büyük
Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın (UNEP) yayımladığı Uyum Açığı Raporu, gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğine uyum sağlamak için ihtiyaç duyduğu finansmanın hâlâ büyük bir açık verdiğini ortaya koydu. Detaylı bilgi için tıklayınız.
IEA: Kritik Minerallerin Geri Dönüşümü Enerji Güvenliğini ve Sürdürülebilirliği Güçlendiriyor
Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) yeni raporu, kritik minerallerin geri dönüşümünün enerji güvenliği, emisyon azaltımı ve kaynak çeşitliliği açısından büyük faydalar sağladığını ortaya koyuyor. Geri dönüşümün, temiz enerji teknolojilerinin artan mineral talebini karşılamada ve yeni madencilik ihtiyacını önemli ölçüde azaltmada kilit rol oynayacağı vurgulanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.