Gıda sektörünün altın çağı
Eskişehir Sanayi Odası 4. Meslek (Gıda) Grubu Meslek Komitesi Başkanı ve Estuz A.Ş. Genel Müdürü Özgür Özdemir, pandemi sürecinde başta hizmet sektörü olmak üzere havacılık sektörüne kadar birçok sektör ağır yaralar aldığını ancak gıda üreticilerinin bu süreçte altın çağını yaşadığını bildirdi. Kişisel hijyen, maske, dezenfektan, vitamin, dijital içerik üreticisi gibi sektörlerin ise bu süreçten nasibini aldığını ifade eden Özdemir, bu sektörlerinde çok hızlı ilerleme kaydettiğini vurguladı.
Geçtiğimiz yıl Mart ayının dünya için bir kırılma tarihi olduğundan bahseden Özdemir, pandeminin ilan edilmesi ve sokağa çıkma yasaklarının başlamasıyla birlikte hayatımıza yeni giren ve tedavisinin nasıl olduğu henüz bilinmeyen Covid-19 kavramıyla dünya ile aynı hızda tanıştığımıza da dikkat çekti.
Talepler karşılanamıyor
Yasakların vatandaşları korkutmaya, süresinin ne kadar ve nasıl olacağının bilinmemesi sebebiyle de başta temel gıda maddeleri olmak üzere çılgın bir alışverişe yönelttiğini açıklayan Özdemir, “İhtiyacın dışında yapılan satın almalar, gıda üreticilerinin tam kapasite çalışmasına etken olurken ambalaj tedarikçilerinin süreci yönetememesi sebebiyle de talepleri karşılayamayacak duruma gelmelerine de sebep olmuştur” dedi.
Özellikle Mart 2020 tarihindeki tüm Gıda verileri incelendiğinde üretim ve satışların maksimum seviyelere ulaştığı görüldüğünü hatırlatan Özdemir, “Vaka sayılarının ve ölüm oranlarının artmasıyla ardı ardına gelen yasaklar zincirleme birçok sektörü iş yapamaz hale getirirken Gıda sektörü üretimi hız kesmeden devam etmiştir. Ev dışı tüketim alanına hizmet veren Gıda üreticileri sektörün kendi içinde yaşadığı dinamikler yer değiştirince üretim modellerini değiştirerek ayakta kalmayı başarmışlardır” yorumunu yaptı.
Su sıkıntısı virüsten daha tehlikeli
İklim değişikliklerin ve ülke nüfusunun artmasıyla birlikte karşı karşıya kalacağımız kuraklık ve su sıkıntısı Covid-19 gibi virüslerden çok daha tehlikeli olacağına dikkat çeken Özgür Özdemir, “Bu sebeple Su Kanunun yasalaştırılması, tarımsal üretimde bilinçli su kullanımı, kentlerde su tüketimine yönelik bilinçlendirilme programları ve kuraklığın doğal afet statüsüne alınması kaçınılmazdır” dedi.