EUR.1 BELGESİ
Türkiye'nin Türk mallarını teşvik amaçlı Serbest Ticaret Anlaşması imzaladığı ülkelere yönelik ihracatlarda, Avrupa Birliği'ne üye ülkelere Tarım Ürünleri Listesi kapsamına dahil ürünlerin ihracatında, Avrupa Birliği'ne üye ülkelere Avrupa Kömür Çelik Topluluğu Ürün Listesi kapsamına dahil ürünlerin ihracında malın gümrük indiriminden yararlanması amacıyla Odamız tarafından onaylanan ve Gümrük İdaresince vize edilen belgedir.
EUR.1 Dolaşım Sertifikası EFTA ülkeleri, Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalamış olan diğer ülkeler ile ticarette ve Türkiye'nin Avrupa Birliği ile demir çelik ürünlerinde imzaladığı anlaşma kapsamı ürünlerin ticaretinde düzenlenen belgedir.
EUR.1 Dolaşım Sertifikası, sertifikası muhteviyatı eşyanın anlaşma kuralları çerçevesinde menşeli olduğunu gösteren, ihracatçı tarafından doldurulduktan sonra Ticaret/Sanayi Odaları tarafından gerekli kontroller yapılarak tespit edilen ve gümrük idaresince vize edilmesini müteakip geçerli olan menşe ispat belgesi olup, aramızda tercihli ticaret anlaşması olan ülkelerle yapılan ticarette indirimli tarifeden yararlanmayı sağlar.
EUR.1 DOLAŞIM BELGESİ HANGİ MALLAR İÇİN DÜZENLENİR?
Armonize Sistem Nomanklatürü esas alınarak Türk Gümrük Giriş Cetvelinde ‘T' kısaltması ile işaret edilen eşya Tarım Ürünleri Listesi kapsamına dahil ürünü göstermektedir. Bu eşyanın Avrupa Birliği ülkelerine ihracında EUR.1 Dolaşım Sertifikası düzenlenmektedir.
Avrupa Kömür Çelik Topluluğu Ürün Listesi kapsamına dahil ürünler ise Türkiye ile Avrupa Kömür Çelik Topluluğu'nu (CECA) kuran anlaşmanın yetki alanına giren ve Türk Gümrük Tarife Cetveli yanında ‘CECA' kısaltması yer alan eşyanın Avrupa Birliği ülkelerine ihracında da EUR.1 Dolaşım Sertifikası düzenlenmektedir.
EUR.1 DOLAŞIM BELGESİ HANGİ ÜLKELERE DÜZENLENİR?
Pan Avrupa Menşe Kümülasyonu; AB, EFTA ve Türkiye'nin dahil olduğu bir çapraz kümülasyon sistemidir. PAMK sistemine dahil tüm ülkelerin arasında serbest ticaret anlaşmaları vardır ve bu anlaşmaların hepsinde aynı menşe kuralları uygulanmaktadır.
PAMK dışında olup Serbest Ticaret Anlaşması imzaladığımız ülkeler; İsrail, Makedonya, Bosna-Hersek, Hırvatistan, ayrıca Fas, Filistin, Suriye ve Tunus ile de serbest ticaret anlaşması imzalanmıştır ancak henüz yürürlüğe girmemiştir.
Eur.1 Dolaşım Sertifikası EFTA ülkeleri, ikili serbest ticaret anlaşması yapılan ülkeler, AB ülkelerine yapılan işlenmiş tarım ürünleri (konserve, turşu, kapari, kurutulmuş domates ve salça gibi) ayrıca bu belge AKÇT (demir-çelik) ürünleri için de kullanılır.
1. EFTA Ülkeleri
- İsviçre Federasyonu
- Norveç Krallığı
- İzlanda Cumhuriyeti
- Lichtenstein Prensliği
2. Serbest Ticaret Anlaşmamız Olan Ülkeler
- İsrail
- Makedonya
- Hırvatistan
- Bosna ve Hersek
- Fas
- Filistin
- Tunus
- Suriye
- Mısır
- Gürcistan
- Arnavutluk
EUR.1 BELGESİ İLE İLGİLİ ODAMIZ GÖREV VE SORUMLULUKLARI:
Odamız 5174 numaralı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kanun ve sayir yönetmelikler uyarınca çeşitli incelemeler yapmaya yetkili kılınmıştır. İhracatçının veya gümrük beyannamesini imzalamakla yetkili kanuni temsilcinin düzenlemiş olduğu EUR.1 Dolaşım Sertifikası kurallara uygun olarak doldurulup doldurulmadığının kontrolü yapılır.
İhracata konu olan mal ya da malların serbest dolaşım halinde bulunduğu hususunda, gümrük beyannamesi ve eklerinin incelenmesi yapılır. İhracatçı firmanın ithalatçı firma adına düzenlemiş olduğu ticari fatura ve ihracata ilişkin kanıtlayıcı diğer tüm bilgi ve belgelerin incelenmesi yapılır.
EUR.1 Dolaşım Sertifikaları, son sayfası başvuru formu olmak üzere Yazı İşleri Müdürlüğümüzden 3,00 YTL mukabilinde ihracatçı üyelerimize diledikleri sayıda satışa sunulmaktadır.
İhracatçı üyelerimiz veya gümrük beyannamelerini imzalamakla yetkili kanuni temsilcileri EUR.1 Dolaşım Sertifikaları, bu belgenin arka sayfasında yazılı kurallara uygun olarak doldurulduktan sonra ihraç konusu eşyanın menşeinin tespitine yarayan tevsik edici (ispat eden) tüm bilgi ve belgelerle onay için Eskişehir Sanayi Odası Yazı İşleri Bölümüne getirilir. Belgeler, adedi 10,00 YTL bedel karşılığında kontrol edildikten sonra Odamız tarafından onaylanır.
EUR.1 DOLAŞIM SERTİFİKASI EKİNDE İSTENEN BELGELER:
İhracatçılar veya gümrük beyannamesini imzalamakla yetkili kanuni temsilciler, EUR.1 dolaşım sertifikasında kayıtlı eşyanın, Türk menşeli olduğuna veya Türkiye'de serbest dolaşımda bulunduğuna dair tevsik edici tüm bilgi ve belgeleri, dolaşım sertifikası ile beraber Odamıza iletmek ve tasdik ettirmekle yükümlüdür.
Tevsik edici belgelere örnek olarak imalatta kullanılan girdilerin temin ediliş belgeleri, üreticilerin kapasite raporları, ithal girdi kullanıldıysa malın gümrük beyannamesi ya da alış faturaları sayılabilir. Odamız belgelerinin kurallara uygun olarak doldurulup doldurulmadığını kontrol edip, belgede kayıtlı eşyanın, Katma Protokol hükümleri gereğince Türkiye'de serbest dolaşım halinde bulunduğu hususunda tevsik edici tüm bilgi ve belgelerle birlikte ihracata ait diğer belgeleri de inceleyerek kesin bir kanıya vardıktan sonra gerekli tasdik işlemlerini tamamlar.
Üretici Firmalar
Satış faturası fotokopisi (aslı görülmek kaydıyla)
Oda Sanayi Müdürlüklerince verilen Kapasite Raporu fotokopisi (ilk ibrazdan sonra kayıt altına alındığı için her evrak düzenlendiğinde ekine konulması gerekmez, süresi dolana kadar geçerlidir).
Ekine, Odamızın bağlı bulunduğu 5174 numaralı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kanunu ve sayir yönetmelikler gereğince Odamızdan temin edilecek konulması zorunlu diğer evraklar;
Belge talep formu/Dilekçe
Taahhütname (Eur.1 Dolaşım Sertifikasının son nüshasının arka sayfası)
Satış Firmaları
Satış faturası fotokopisi (aslı görülmek kaydıyla)
Tedarikçi (alış) faturaları fotokopisi (alış ve satış faturalarındaki mal kalemleri birbirlerini birebir tutmak zorundadır. Alış faturasındaki tüm malların çıkışı zorunludur. Eğer alış faturası ile satış faturası birbirine birebir tutmuyor ise, satış faturasında referans olarak alış faturasının seri ve sıra numaralarını düzenlendiği tarih belirtilmek kaydıyla yazılmalıdır.
Ekine, Odamızın bağlı bulunduğu 5174 numaralı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kanunu ve sayir yönetmelikler gereğince Odamızdan temin edilecek konulması zorunlu diğer evraklar;
Belge talep formu/Dilekçe
Taahhütname (Eur.1 Dolaşım Sertifikasının son nüshasının arka sayfası)
EUR.1 dolaşım sertifikası beş nüsha olarak doldurur. EUR.1 dolaşım sertifikasının beyaz renkli nüshalardan biri Odamızda kalır. Gümrük İdaresi tarafından vize işlemi gerçekleştirildikten sonra belgenin yeşil renkte olan ilk nüshası ihracatçıya verilmektedir. Beyaz renkli olan nüshalardan biri gümrük idaresinde kalmakta olup, diğer iki nüsha da fiili ihracatı takip eden ilk işgünü içinde gümrük idaresince ilgili Odaya gönderilmektedir.