DAHİLDE İŞLEME REJİMİ NEDİR?
DAHİLDE İŞLEME REJİMİ NEDİR?
İhraç ürünlerimize dünya piyasalarında rekabet gücü kazandırmak ve ihraç ürünlerimizi çeşitlendirmek amacıyla, dünya piyasa fiyatlarından gümrük muafiyetli olarak, Ticaret politikası önlemlerine tabi olmaksızın, ihraç ürünün üretimi için gerekli olan ve fiyat ve/veya kalite bakımından yurt içi piyasalardan temin edilemeyen, hammadde, yardımcı madde ve ambalaj malzemeleri ithalatına imkan veren ekonomik etkili bir gümrük rejimidir.
Dahilde İşleme Rejiminde şartlı muafiyet ve geri ödeme sistemi olmak üzere iki tür dahilde işleme tedbiri uygulanmakta olup, Şartlı muafiyet sisteminde ithalat sırasında doğan vergilerin teminata bağlanırken geri ödeme sisteminde ithalat esnasında vergi alınmakta olup işlem görmüş ürünün ihracı halinde alınan vergi geri ödenmektedir.
DAHİLDE İŞLEME REJİMİNİN AVANTAJLARI NELERDİR?
•İthalatta gümrük vergisi, KDV, ÖTV ile diğer vergi ve fonlardan muafiyet,
•Vergi, resim ve harç istisnası, KKDF istisnası,
•Ticaret politikası önlemlerine tabi olmama,
•KDV'de Tecil-Terkin sistemi çerçevesinde yurt içi alım gerçekleştirilebilmesi,
•İhracat dışında yurt içi satış ve teslimlerin de gerçekleştirilebilmesi,
•İthalatta alınması gereken vergilere ilişkin teminat indirimi olarak sayılabilir.
İhracat yapmayı düşünen işletmeler, ihraç edilmesi planlanan malların üretiminde kullanılacak olan hammadde, yardımcı madde, yarı mamul, mamul, ara malı ve ambalaj malzemelerinin başta değişik vergisel yüklerden muaf olmak üzere ve devlete ihracat taahhüdünde bulunmak şartıyla, çeşitli kolaylıklar ve teşviklerden yararlanabilirler. Teşviklerden yararlanabilmek için Dahilde İşleme İzni ya da Dahilde İşleme İzin Belgesi alınması zorunludur.
Basit işlemler için alınabilecek Dahilde İşleme İzni için başvurular gümrük idaresine; kapsamlı işlemler için alınabilecek Dahilde İşleme İzin Belgesi için başvurular ise Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğüne elektronik ortamda yapılır.
Dahilde İşleme İzin Belgesi, 2006/12 sayılı Dahilde işleme Rejimi Tebliğine istinaden düzenlenen bir belgedir. Dahilde İşleme İzin Belgelerinin taahhüt kapatma işlemleri Bakanlıkça (İhracat Genel Müdürlüğü) belirlenen ilgili bölge müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmektedir.
Detaylı bilgiye lojistik danışma birimimizden ve T.C. Ticaret Bakanlığı’ndan ulaşılabilir.
- Dahilde İşleme Rejimi Bilgilendirme Broşürü
- 2005-8391 DİR KARARI
- 2006/12 Sayılı DİR Tebliği
- 2016-1 Sayılı Tarım Ürünlerine İlişkin Dahilde İşleme Rejimi Genelgesi
- 2015-2 Sayılı Tekstil, Konfeksiyon Deri ve Deri Ürünlerine İlişkin Dahilde İşleme Rejimi Genelgesi
- Ihracat 2007-2 Sayılı Dahilde İşleme Rejimine İlişkin İşlemlerin Bilgisayar Veri İşleme Tekniği Yoluyla Yapılmasına Dair Tebliğ (Dercedilmiş Metin)
- İhracat 2005/1 sayılı Dahilde İşleme Rejimi Tebliği ve Ekleri (20-12-2006 tarihinden sonra düzenlenen Dahilde İşleme İzin Belgelerine İhracat = 2006/12 Sayılı Dahilde İşleme Rejimi Tebliği'nin Hükümleri Uygulanmaktadır)
- İhracat Sayılan Satış ve Teslimler Hakkında Tebliğ (İhracat 2005-2)